De geschiedenis van de Miguel Pro door de jaren heen. We hebben het opgedeeld in delen van 10 jaar.
1900 – 1909
Zo rond 1900 kreeg de Engelsman Sir Robert Baden-Powell de gedachte de jeugd het spel van Verkennen te leren. De belangstelling overtrof alle verwachtingen, overal in Engeland werden groepen opgericht en zijn boek Scouting for Boys werd een bestseller. In 1907 kreeg zijn Padvinderij een internationaal tintje, ook buiten Engeland werden groepen opgericht.
1910 – 1919
Rond 1910 vormden zich in de grote steden de eerste Nederlandse groepen. De eerste Nationale en Internationale Organisaties stammen ook uit die tijd. Het duurde nog wel even voordat ook de jeugd in Arnhem met de Padvinderij kennis kon maken.
1920 – 1928
De geschiedenis van de Miguel Pro gaat terug naar 1928, in dat jaar werd onze groep opgericht door de heer Jan Max, bekent als schipper Max. Hij stichtte de katholieke verkennersgroep. De eerste jongens waren B. Hendriks, W. Briesbroek, B. Quache, P. Stenmans, J. Remmers en J. Mulder. De datum van oprichting was 14 maart 1928 en de groep werd de Stormvogels genoemd. Het hoofdkwartier was aan de Amsterdamseweg bij een van de leden thuis. De Stormvogels groeide al snel uit tot een echte verkennersgroep. De hopman was Jan Max, de vaandrig was Louis Hoppener en een aalmoezenier J. Smulders. Toen de parochies (katholiekenkerk) hun eigen naam en groep kregen veranderde de Stormvogels in Miguel Pro. De naam is afkomstig van een katholieke Mexicaan die in 1927 als martelaar tijdens de christenvervolging in Mexico is gestorven.
Naast de verkenners werd er besloten om ook met zeeverkenners te beginnen. De eerste leider was hopman G. Berevoets De jaren 20 en 30 In 1932 deed men mee met aan het nationale kamp in Wassenaar. Waar Baden Powell (oprichter van Scouting) aanwezig was. De groei van de Miguel Pro ging door en in 1934 werd op 16 maart een welpenhorde opgericht. Akela was A. Max, zus van Jan Max, en raksha C. Bolder. De opkomsten werden op de zolder van het oude badhuis op het Walburgsplein gehouden.
1930-1939
Rond 1932 werd een eigen hoofdkwartier gebouwd door Hout Bouw uit Vroomshoop. Het hoofdkwartier werd gebouwd op de Tivolielaan bij de AKU, wat we nu kennen als AKZO Nobel. De bouw werd gefinancierd door een lening te nemen maar ook door een fancyfair te houden en door giften van onder andere de vrienden van de Miguel Pro.
In1937 was het jaar dat de 5e Wereld Jamboree in Nederland werd gehouden. Locatie was Vogelenzang, Noord Holland. De Jamboree werd door Baden Powell en koningin Wilhelmina geopend. Hier ontmoete men een persoonlijke vriend van Miguel Pro en deze was zeer vereerd om te vernemen dat er een scouting groep naar zijn vriend vernoemd was.
1940 – 1949
Op 10 mei 1940 brak de tweede wereld oorlog uit. In die tijd werd schriftelijk het hoofdkwartier terug geeist door de AKU, het stond op hun terrein. Hierdoor werd voorkomen dat de Hitlerjugend en de Jeugdstorm van het gebouw konden gebruiken. Alleen de Zeeverkenners bleven doordraaien onder de naam van roei- en zeilvereniging. De Zeeverkenners voeren toe in verschillende soorten boten. In mei 1945 deden de verkenners dienst als koerier voor de gemeente en ziekenhuis. Omdat het hoofkwartier zwaar was beschadigd bij de tweede slag om Arnhem werden de opkomsten in het klooster Sacre Coeur gehouden. Op 16 oktober startte ook de welpen weer met hun opkomsten. Na de oorlog kwam er een tweede landverkenners horde bij onder leiding van Akela Hoefsloot.
In 1947 heeft de Stam een zwerftocht door Nederland gemaakt met de Maria Hagje. Op 11 oktober van dat jaar bezocht Lord Rourellan en de zoon van Baden Powell de Miguel Pro, wat een grote eer was.
1950 – 1959
In 1950 zijn er 3 lelieschouwen gekocht en zijn gedoopt en dragen de namen Alk, Fuut en Snor. Hiervoor hadden de zeeverkenners sloepen. In dat jaar ging de Stam op zomerkamp een ektocht van Arnhem naar Steenwijk. De Zeeverkenners hielden hun zomerkamp in Dieren. Dat jaar bestonden de Arnhemse Verkennersgroepen 20 jaar en ter gelegenheid daarvan hield men Circus Scout. De Voorekkers (Stam) zorgden voor de op en afbouw van het geheel. Op of rond 23 november werd de jaarlijkse Miguel Pro dag gehouden.
In 1952 moest iedere patrouille, nest of bak een boot op wielen maken. Die middag hield men een vloot gevecht. Het zomerkamp werd gehouden in Giesbeek. Het zomerkamp van de zeeverkenners werd in 1952 op de Bijland gehouden. Het thema van de Miguel Pro dag was Alibaba.
Op 2 februari 1953 was er opeens de watersnoodramp in Zeeland. Staf en Stam vertokken naar het ramp gebied om de helpende hand te bieden. De actie Mouwen omhoog, ons land moet droog bracht fl. 3482,42 op en dat was heel wat in die tijd. Friesland was de bestemming in 1953 voor de zeeverkenners. Waar ze al sleepjes pikkend naar toe gingen. Dat jaar werd de luchtverkenners tak opgericht. Onderleiding van Hopman Rubrecht konden de luchtverkenners (bestaande uit land- en zeeverkenners) les krijgen in zweefvliegen. Dat gebeurde op Terlet. In ruil voor de zweefvluchten werden er verschillende diensten verleend. Deze tak heeft geen lang leven gehad.
Een jaar later, 1954, breide AKU uit, hierdoor moest het hoofdkwartier van de Tivolielaan verdwijnen. De leiding van de AKU bood ons een ander stuk terrein aan, het huidige terrein. Het hele gebouw werd plank voor plank afgebroken en genummerd en later weer opgebouwd. Op 20 oktober van dat jaar werd de Vikingengroep op gericht op initiatief van J. Max. De eerste verkenners werden op 7 november geïnstalleerd. J. Sala werd schipper en H. Janssen was stuurman. Het zomerkamp werd in Olburgen gehouden.
In 1955 was men klaar met het opbouwen van het hoofdkwartier en werd het hoofdkwartier feestelijk in gebruik genomen. De zeeverkenners gingen naar Loosdrecht op zomerkamp. Daar werd ook het Nakabaka (Nationaal kaderbaks kamp) gehouden. Tijdens dat kamp voor bootsen en kwartieren werd er met Bm-ers gevaren.
1956 was een gedenkwaardig jaar want er werden twee vletten gekocht, nr 2 en nr. 3, en werden Nelson en Vikingen gedoopt. Dit jaar bestond in district Arnhem het verkennen 25 jaar. Men hield een groot feest Tong-Tong genaamd. Dit feest vond plaats op het terrein van Sacre Coeure. Op het programma stond demonstraties, stunts, wedsnijden en sprookjes. De Stam ging toen naar de Beulakker- en Belterwijde. De Vikingen gingen in 1957 naar de Luur op kamp. En een jaar later, 1958, gingen de eerste leden naar de Wilde Vaart en het zomerkamp werd in Vilsteren gehouden.De Stam is landsgrenzen overgegaan helemaal naar Rome. In 1959 is op 4 mei het meisjes groep Les Saintes Marie de La Mer opgericht door Willie Tielen, Carla Gerritsen en Maria van Haaren. De eerste opkomsten werden gehouden in een oude boerderij aan de Velperweg. Er is een bouwkeet gekomen waar zij de opkomsten in hadden. In dit jaar vierde de Vikingen hun eerste lustrum dat op de Bijland gevierd werd.
1960 – 1969
In 1960 was het zomerkamp van de Vikingen op de Bijland en het stormde daar flink. In 1962 zijn de Hudson en de Vikingen zijn op zomerkamp geweest naar de Bijland. Ook het jaar daarna. In 1964 werd 3de lelievlet werd gekocht en Zwerverke gedoopt door de dochter van Jan Salla
In 1969 is Les Saintes Marie de La Mer samen gegaan met de Miguel Pro. . Het tweede lustrumkamp van de Vikingen werd gehouden op de Beulakker Weide. In dit jaar werd de welpen horde opgeheven.
Een zwarte dag in de Miguel Pro geschiedenis, Schipper Jan Max overleed op 30 maart van dat jaar. Het hoofdkwartier draagt nu zijn naam.
In 1967 is het gezonken botenhuis gelicht. De Miguel Pro bestond toen uit de Nelson, Vikingen, Wilde Vaart en de Stam. Nelson staf bestond uit schipper Thijs Joosten en stuurlieden Willebrord Schoot en Theo Arends. De Vikingen staf uit, Teun Hanraat en Ad Versteinen. Schipper bij de Wilde Vaart was Rob Arends en stuur was Pim Klappers en Jo Prinsen was schipper bij de Stam.
In 1969 werd het hoofdkwartier verbouwd. Ook werd dit jaar een wagon, het Lijntjeshuis, op de Haven geplaatst. Een motorboot een, oude genie opduwer, en naar de oprichter van de groep vernoemd Schipper Max, werd aangeschaft. De weekenden en zomerkampen werden in 1968 en 1969 op het eiland van de Bijland gehouden waar er vrij gekampeerd mocht worden. Tijdens deze kampen kwam s avond aalmoezenier Kapelaan Vorache de mis in de open lucht doen, er waren ook enkele mensen van watersportvereniging Jason bij. Een trieste dag, 19 mei 1968, toe overleed watergids Marianne Bergmans. Het hoofdkwartier zag er toen anders uit. Het huidige Robbenlokaal was het spellokaal en het huidige spellokaal het werklokaal. Het staflokaal was de daar waar nu de douches zitten. De Wilde Vaart had op zolder hun lokaal, deze is nu het huidige tenten zolder. Al het materiaal wat nu in het lijntjeshuis ligt lag opgeslagen in een boothuis.
1970 – 1979
In 1970 bezocht de Nelson het NaWaKa, Nationaal Water Kamp, in Vinkenveen. Zij werden door een sleper, Risico, van Musinga Rijn naar toe gesleept. In hetzelfde jaar werd de groep de Vikingen wegens gebrek aan leden opgeheven en ging de Nelson alleen verder. De Watergidsen kregen hun eigen verblijf, een oude bouwkeet. Hier werden samen met de Nelson fuiven gegeven. Het admiraliteitsweekend, 13 en 14 juni, werd bij de Geuzen gehouden.
In 1971 ging de Nelson op zomerkamp in Warns, Friesland. Waar een oud Miguel Pro lid, Vic Berends, een jachthaven camping had. Nu heet het Marina Friesland. De Schipper Max had onderweg nog al wat kuren en de eerste dag werd Zutphen bereikt! De Schipper Max werd in Zwolle achtergelaten waarop zeilend en sleepjes pikend de tocht naar Warns werd voort gezet met 4 vletten, 3 stafleden en 5 verkenners en 1 seagull. De verkenners hebben door deze tocht veel ervaring opgedaan. Dit jaar was het admiraliteitsweekend, 29, 30 en 31 mei, op de Bijland.
Het botenhuis is in 1971 alweer gezonken met al het materiaal en buitenboordmotoren, de Seagulls. Het materiaal werd er uit gevist en toen is de Wagon gekomen deze is het Lijntjeshuis gedoopt.
Het zomerkamp van 1972 ging naar dezelfde plek. De Wilde Vaart hield toen een trektocht door Friesland. De twee leiders van de Wilde Vaart zijn gestopt, Hans Besselink en Hans van Zeeland. De vijf overgebleven Wilde Vaartleden, Jeroen Bekker, Mark Kruitwagen, Hans van de Poel, Tim vos en Jan Smulders werden omgedoopt tot Stamleden. De Stamadviseurs waren Theo Kuipers en Henk Bosch. Het was een plezierige tijd met opedens van de band Fox. De feesten werden samen met de gidsen gehouden.
In 1975 zijn de gidsen opgeheven door gebrek aan leden. In dit jaar werd de Nelson zo groot dat er werd besloten een tweede juniorengroep te starten, de Hudson. De leiding bestond toen uit Henk Bosch, Ruud Kelderman en Jan Smulders.
In 1976 gingen de Hudson en Nelson naar Elburg op zomerkamp. Wilde Vaart is naar Enkhuizen gegaan en de Stam heeft Friesland rond gevaren. Dit jaar werd er een vlet gekocht, nummer 810, en op zaterdag 3 juli de Calypso gedoopt die dag werd met veel verschillende activiteiten gevierd. In 1977 en 1978 gingen de Hudson en Nelson naar Zwolle. Waar de Wilde Vaart en Stam naar toe zijn geweest is onbekend.
In 1978 bestond de Miguel Pro 50 jaar en ter ere daar van ging de hele groep op weekend 1, 2 en 3 september. Dit was een succes en vanaf toen is dit elk jaar een terugkerende activiteit. Vandaag de is deze dag bekent als het overvaarweekend.
1980 – 1989
In 1980 werd het vaarseizoen geopend door de deuren van het Lijnhuisjes open te trekken. De Hudson en Nelson gingen toen naar het NaWaKa, Nationaal Water Kamp, op de Vinkenveense plassen.
In 1981 gingen de Hudson en Nelson op zomerkamp naar zomerkamp in Giesbeek. Er werd een nieuw stichtingsbestuur gevormd. In dit jaar deden we voor het eerst mee met de nationale collecte van het Jeugdfonds van Jantje Beton, waar de Wilde Vaart en Stam nu ook nog aan mee doet. We mogen 80% houden van de opbrengst.
In 1982 gingen de Hudson en Nelson op zomerkamp naar Zwolle en de Wilde Vaart naar het westen. De Nelson, nieuwe vlet 1078, werd door Neptunus, Edwin van Beukering, gedoopt. Voor het eerst deed de Stam mee met de carnavals optocht in Arnhem. Er werden 3 15 pk buitenboordmotoren aangeschaft, dit omdat schipper Max aan het eind van zijn Latijn was.
In 1983 is het rotte hoofdkwartier gerenoveerd met veel financiele steun van verschillende fondsen en Jantje Beton. De penningmeester, de heer van Duren, heeft toen 100 brieven met de hand geschreven om aan geld te komen voor het gebouw. De opening van het gerenoveerde hoofdkwartier werd gedaan door wethouder J. Kuiper. Op 7 mei was er een reunie, de Miguel Pro bestond toen 55 jaar. Er was van alles toe doen en er waren veel oud leden. Dans en een toneel stuk werden op gevoerd. De Hudson en Nelson gingen naar Dwarsgracht op zomerkamp en de Wilde Vaart naar Friesland. Dit was de eerste keer met een nieuwe (casco) schouw, nr 75, de Fuut, die was gekocht. 2 vletten zijn ook vervangen de Hudson en de Wilde Vaart, 1103 en de 1104, De casco’s waren aan vervanging toe na een lange staat van dienst. Eind september was er weer een overvaarweekend. Er werd een groepsblad op gericht door enkele Wilde Vaart leden, het Migueltje. In de geschiedenis zijn er meer groepsbladen geweest die door Staf of andere leden werden gemaakt.
1984. De Hudson en Nelson waren op zomerkamp in Elburg. Aan de carnavalsoptocht is weer mee gedaan. Opening van het vaarseizoen werd sportief geopend het was een zeer geslaagde opening. De Stam ging Friesland rond. In dit jaar werden de 2 andere cascos van de schouwen vervangen, nrs 76 en 77, Snor en Alk. De tuigage 1130 werd gekocht en casco van de Vikingen werd vervangen.
In 1985 werd er een nieuwe sleepboot gekocht, de Orca. Deze is gebouwd in 1960. Het is een oude marine schouw (marine aanduiding WM4). Het NaWaKa in Vinkenveen, waar het veel regende, werd door de Nelson en Hudson aan deelgenomen.
In 1987 werd het zomerkamp van de Hudson en Nelson Giethoorn en de Wilde Vaart trok door het westen. De carnavals optocht werd ook weer gesierd door onze aanwezigheid. Het jaar daarna,1988, bracht de Orca de Hudson en de Nelson naar de Loodsenrechtse plassen waar ze hun zomerkamp hadden. De Wilde Vaart ging op trektocht naar Friesland.
Het NaWaKa werd voor in 1989 het eerst in Roermond gehouden en de Wilde Vaart ging naar het westen. 2 nieuwe vletten werden aangeschaft omdat de Hudson en de Nelson er wel een boot er bij konden gebruiken want de leden aantal zat boven de 25. De boten werden Noormannen en Octopus gedoopt.
1990 – 1999
1990 in dit jaar werd de welpen in ere hersteld, met als doel jongeren kinderen ook het spel van verkennen aan te bieden en spelenderwijs het varen leren. Zij werden de Robben gedoopt. Karin van Lier, Jeroen Peters en Gerben van der Steen waren de eerste stafleden. De staf van het Robbeneiland verzonnen naar het idee van de welpen en van de kabouters Bambilie. Dit jaar werd er nog gevaren in de lelievletten. Ze gingen dit jaar met de welpen van de Schutgraaf op zomerkamp naar Loenen. Dit jaar werd er een echt piratenschip gebouwd voor de carnavalsoptocht. Zomerkampen Hudson en Nelson gingen naar de Biesbosch waar het niet waaide en enorm warm was. Wilde Vaart 1991 zomerkamp ging naar Goengarijp in Friesland.
In 1991 gingen de Wilde Vaart en Stam naar Friesland. Dit jaar werden de eerste twee juniorvletten Vlieg en Mug gedoopt. In 1992 deden we weer mee met de carnavalsoptocht onder de naam waterschaters. Er werd een echt carnavalsfeest gemaakt op de haven. Er werden nog 2 juniorvletten gekocht, omdat de robben een groot succes bleek. Zij werden Tor en Mier gedoopt. De Nelson deed dit jaar de Blauwe wimpel, die ze dan ook behaalden en tijdens het admiraliteitsweekend uitgereikt kregen in Giesbeek. NaWaKa Roermond de nelson waren net als in 1989 weer van de partij. En de robben? De Robben gingen naar Zwolle. p In 1993 werd het zomerkamp van de Hudson en de Nelson gehouden in Lienden aan de Maas bij Cuijk en de Wilde Vaart ging naar het westen. Er werd weer 1 juniorvlet gekocht en die werd de Bij gedoopt.
De zomerkampen van 1994 van de Hudson en Nelson werd in Gaastmeer, Friesland gehouden. De Wilde Vaart ging opektocht naar Friesland. Enkele stafleden, Paul Beier, Veronique van Liempt en Joost Leenders, zaten in de organisatie van de Europese Jamboree die bij Dronten werd gehouden, als een repetitie voor de Wereld Jamboree, een jaar later, in Nederland. Er werd weer 1 juniorvlet gekocht, de 6de en laatste, en die werd de Spin gedoopt. De 1ste Arnhemse Winter Hike, 3de weekend in januari, werd in 1995 op initiatief van Paul Beier georganiseerd voor het disict Arnhem. Dit naar aanleiding van de ervaringen van de Nelson die mee had gedaan aan de Wageningse hike dat jaar daarvoor.p De 22de Wereld Jamboree. 2 leden, Paul Boekhorst en Job Meuter en de stafleden Paul Beier, Veronique van Liempt, Joost Leenders, Alex Elants, Gijsbert Steenaert, Martijn Pas, Wouter Pas en Eelco Meuter zijn naar de Wereld Jamboree geweest. De Hudson en Nelson gingen naar Giethoorn op kamp en de Wilde Vaart naar het westen. De best of 5 werd geïntroduceerd dit op initiatief van Edwin van Beukering. Dit omdat er zeer weinig op de zondagen werd vrij gevaren De best of 5 zijn 5 zeilwedsijden in de Haven. Het was een groot succes en er deden veel leden mee.
1996. Zomerkamp Hudson en Nelson en De Wilde Vaart ging naar Friesland. De best of 5 wordt om gedoopt tot best of 6. Er werden 4 wedstrijden voor het zomerkamp gezeild en 2 er na. Omdat er al jaren geen clubblad meer was en er toch verschillende dingen gebeuren werd er een nieuwsbrief, de Flessenpost, die om de 2 maanden verschijnt in het leven geroepen.
In 1997 is weer een NaWaKa jaar en werd gehouden in Roermond waar de Hudson en Nelson aan deelnamen. De Wilde Vaart ging naar Friesland. En er werden 6 vletten gehuurd door de Gemeente Veenendaal omdat hun stad genomineerd stond als groenste stad van Nederland. Nog geen drie kwartier gevaren met juryleden. Ja Veenendaal heeft gewonnen.
In 1998 bestond de Miguel Pro 70 jaar, er waren geen financiële middelen om een reünie te vieren. Het opening vaarseizoen stond in teken van het 70 jarig bestaan. Mevrouw A. Max, zus van de oprichter van onze groep, onthult de plaquette SCHIPPER MAX, waarnaar ons gebouw wordt vernoemd. Zomerkamp van de Hudson en Nelson werd in Goeïngahuizen in Friesland gehouden. De Wilde Vaart is verslingerd aan Friesland en hadden hun jaarlijkse ektocht. De Robben gingen naar Lienden en de Stam is na vele jaren ook weer op zomerkamp gegaan, ze hebben Friesland door gezeild.
De Robben hadden hun zomerkamp in 1999 in Berkum, waar vandaan de Wilde Vaart startte met hun trektocht door Friesland. De Hudson en de Nelson hebben net als in 1984 hun kamp gehouden in Elburg. De Stam heeft Friesland weer door varen. Het overvaarweekend had Suske en Wiske opbezoek en er is gezocht naar de vermiste code op en rond de plassen van Giesbeek.
2000 – 2011
In 2000 bestonden de Robben 10 jaar en dat hebben ze binnen de Robben gevierd. Ook het openingvaarseizoen stond in het teken van 10 jaar Robben. De Hudson bestond 25 jaar. Ook dit jaar is de groep naar Giesbeek gevaren om daar het jaarlijkse Admiraliteitsweekend te houden dat altijd met Pinksteren is. De Orca ging voor groot onderhoud in mei de wal op. Er worden plannen gemaakt voor het 75 jarig jubileum van de Miguel Pro in 2003. De zomerkampen van de Robben, Hudson en Nelson gaan naar Giethoorn op kamp en staan op dezelfde plek als in 1996, op het kampeerterrein achter Paviljoen het Wiede. De Wilde Vaart gaat op trektocht door Friesland evenals de Stam. Een groot aantal stafleden reist af naar Dronten, op het terrein van de Wereld Jamboree, om daar de eerste Nationale Jamboree als medewerker mee te beleven. De Miguel Pro gaat online en zet voorzichtig schreden op het World Wide Web. Er wordt een Robbenbootje (Tor) verkocht aan scouting Dieren. Het overvaarweekend werd dit jaar gehouden op de Bijland. Het voorstel wordt gedaan om een nieuw onderdeel op te starten binnen de groep, dit op initiatief van Paul Beier. De vraag om lid te kunnen worden jonger dan 8 jaar werd steeds vaker gesteld. Er werd een oprichtingscommissie opgericht en 4 meiden gevonden die het staf team van de Bevers zijn gaan vormen.
2001
Het oude casco van schouw nr. 31 (die van de oude Fuut) is van de Abel Tasman in Giesbeek terug gekocht. Het plan is om er een motorschouw van te maken. Opening Vaarseizoen stond in teken (van de op te richten) Bevers. De hele groep en belangstellenden hebben kennis gemaakt met de spel wereld van de Bevers Huize Hotsjietonia. De zomerkampen. De Robben zijn naar hun vertrouwde stek in Berkum bij Zwolle gegaan. De Hudson en de Nelson zij naar Loosdrecht geweest en hebbendaar veel kunnen zeilen. De Wilde Vaart heeft Friesland doorkruist. 18 augustus was de eerste opkomst van de Bevers, dat er veel nieuwsgierigen waren spreekt voor zich. De eerste Bevers en hun staf werden op zaterdag 13 oktober geïnstalleerd. De jubileum commissie werd gevormd en is druk met het achterhalen van adressen van oud leden. In september is de eerste mailing er uit gegaan en heeft een aantal leuke reacties opgeleverd. In september was het Overvaar Weekend op de Bijland, de Bevers waren voor het eerst aanwezig en die vonden het heel leuk, net als de andere groepsleden.
2002
De onderdelen zijn op weekenden geweest en het Admiraliteitsweekend werd op de Bijland gehouden. De Bevers hielde hun eerste zomerkamp in de bossen van Velp. De Robben zijn naar de Bijland geweest waar menig avontuur is beleefd. De Hudson en Nelson zijn naar Roermond geweest waar voor de 4e keer het NAWAKA werd gehouden met als thema over de Kim. De verhalen van dit Nawaka zijn weer mooi om te horen. Op het Nawaka zijn er ook staf-en Stamleden, Marijke Geers, Nicole Hamers, Gijsbert Steenaert, Jeroen van Eunen, Martine Rietveld en Laura Habets, geweest die er als medewerker aan het kamp hebben deelgenomen en ook zij hebben het leuk gehad. De Wilde Vaart is op trektocht naar Friesland geweest.
2003
14 maart was het precies 75 jaar geleden dat de Miguel Pro is opgericht, onder de naam Stormvogels, lees het begin van de geschiedenis. In 75 jaar hebben duizenden kinderen en jongeren veel plezier beleefd aan (water)scouting. Dat is nu nog het geval en dat zal de komende 75 jaar ongetwijfeld ook zo zijn. Het 75 jarig jubileum is gevierd met verschillende activiteiten. De jubileumcommissie had ook iets leuks bedacht, namelijk een ballonnenrace. De wind stond gunstig en de winnende ballon is geland in België! Daarnaast kregen alle aanwezigen leden een jubileum T-shirt aangeboden. Op 24 mei, de dag voor oud-leden of terwijl een reünie! De laatste reünie was 20(!) jaar gelden gehouden. De opkomst was groot, ruim 200 oud-leden en nog alle vrijwilligers die mee geholpen hebben de reünie een fantastische dag te maken. Na een jaar over geslagen te hebben heeft de Stam weer mee gedaan aan de Arnhem-Wageningenrace. Voor het eerst was er de scouting klasse. De Stam is 6de geworden. Het zomerkamp van de Bevers had het thema, Circus. Dat hard werken voor de staf als circusdirectie. De Robben hebben hun kamp in Berkum beleefd, er is veel gezwommen want ze hadden veel zon. De Hudson en Nelson zijn in Gaastmeer op kamp geweest, op de zelfde plek als 9 jaar gelden. Enkel stafleden konden jeugd herinneringen ophalen. De Wilde Vaart en Stam hebben hun trektocht weer door Friesland beleefd.Na het zomerreces zijn alle activiteiten weer opgepakt. De eerste activiteit was de Airborne wandeltocht waar dit jaar iets minder leden aan meededen. Voor het eerst sinds 25 jaar stond het waterpeil historisch laag. Dit dwong de Miguel Pro om het overvaarweekend op de Haven te houden. De pret en de gezelligheid was er niet minder om. In het winterseizoen zijn er de onderdelen op diverse weekenden geweest. In maand november was er de laatste jubileumactiviteit. De leden hebben 6 verschillende schilderijen gemaakt met als thema het 75 jarig jubileum. Daarna nog een actief spel en tot slot de afsluiting. We deden dit met de aanwezige leden en ouders. Onder het genot van wat drinken en een grote taart met daarop de tekst Miguel Pro 75 jaar. Dan nog iets over ons zoogdier, de Orca. Deze had vorig jaar schade aan de schroef opgelopen dus moest de wal op. En omdat de schroef gemaakt moest worden is de Orca weer helemaal behandeld met milieu vriendelijke coatingen
2008
De groep krijgt na 10 jaar vooruitschuiven te horen dat ze toch weg moeten uit de nieuwe haven in Arnhem. Een enorm bouwproject zal van start gaan. Onze eigen haven die 55 jaar ons terrein is geweest zal gedempt worden. Dat wat overblijft is een industriële haven waar geen recreatie meer mogelijk is. Binnen de groep ontstaat beroering en na een bijeenkomst met ouders en bestuurders is gebleken dat we onze eigen identiteit willen behouden. We willen als groep niet opgaan in een andere groep binnen onze eigen admiraliteit 16. Onze ogen zijn gericht op sportpark Drielsedijk en een arm van de Rijn die daar in de buurt ligt.
2010
Dit jaar is het zover, de beheerder van industriepark de Kleefsche Waard heeft aangegeven dat wij op 1 januari 2011 het gedeelte van ons gebouw dat op hun terrein staat schoon moeten opleveren. Die komt, ondanks alle vooraankondigingen van de afgelopen jaren toch best hard aan. 1 januari is derhalve ook niet een fijne tijd om te verhuizen. Hieropvolgend is er door een aantal mensen van het bestuur actie ondernomen en mogen we toch nog tot 1 juli 2011 blijven op onze huidige plek. Inmiddels zijn we druk bezig om onze toekomst in de haven veilig te stellen in de vorm van een drijvend clubgebouw. Ons eerste drijvende ponton waarop een loods wordt gebouwd is door een symbolische aankoop van € 1,- inmiddels in ons bezit. Een woonark van 38 x 5 meter zal ergens tussen april en juli 2011 volgen.
2011
Het jaar van de waarheid is begonnen. Op 1 juli zal het terrein waarop we 57 jaar onze opkomsten hebben gehouden schoon opgeleverd worden aan de eigenaren ervan. Met steun van de Gemeente Arnhem zal op 27 juni 2011 het gebouw en bijgebouwen afgebroken worden. Daarvoor in de plaats zal er in de zomer van 2011 achterin de Nieuwe Haven palen worden geslagen waar dan ons nieuwe hoofdkwartier gestalte zal krijgen. Een woonark van 38m x 5m zal op 30 juni de Nieuwe Haven ingevaren worden.
2012-2013
In de afgelopen twee jaren hebben we onze “tijdelijke” plek achterin de nieuwe haven ingenomen. Er zijn palen geslagen en een steiger van 80 meter is neergelegd. Wat nog rest is een goede walverbinding zodat wij onze steiger ook normaal kunnen bereiken tijdens hoog water. In de winter van 2014 zal dit gerealiseerd worden. Bak O is het nieuwe lijntjeshuis geworden en is volledig ingericht. De Robben en Bevers zijn samen gegaan omdat we geen landlocatie meer hebben. Dit is voor de bevers cruciaal. Tijdens het opening Vaarseizoen hebben we officieel In April is de ad-interim voorzitter van het dagelijks bestuur Martijn van de Spreng gestopt en heeft het stokje overgedragen aan Bernd Huibers.
2017
Na een aantal jaren geen eigen werkplek te hebben voor onze vletten. Hebben we op 21 augustus 2017 een nieuwe tweedehands ponton gekocht en opgehaald. Voor een bedrag van € 7500,- hebben we een groot ponton van 22×5,16 meter. Joost van der Werf en Martijn Pas hebben samen met ESB Ship uit Elburg het ponton opgehaald. klik op de link voor meer informatie en foto’s https://miguelpro.nl/vandaag-we-nieuwe-ponton-opgehaald/ In december van 2017 is de kraan door Misti Scheepsreparatie bedrijf op het ponton gezet.
2018
Het jaar begon met een extreem hoge waterstand van 12 meter boven NAP. Het water kwam bijna over de dijk. De Wilde Vaart is dit jaar naar Ipswich gezeild met de Amadeus, dat was een hele reis zo over het kanaal. We werden dit jaar bezocht door de Club van 100 van de Onganse carnavalsvereniging die ons € 1750,- doneerde. De Vikingen en Robben zijn op kamp geweest naar de Bijland bij tolkamer. Dit jaar vierden wij ook het 90 jarig jubileum. Met een dag op de Waterberg voor de leden. Hierbij namen we ook officieel afscheid van John Leenders die onze vereniging tientallen jaren heeft voorgezeten eerder als stichtingsvoorzitter en later als verenigingsvoorzitter. Jaarlijks doneert John Leenders een bedrag aan de vereniging. Voor de oud leden is er een reünie die goed bezocht is! Jubileum Miguel Pro 90 jaar
2019
De Vikingen zijn dit jaar op kamp geweest naar een heel primitief terrein, zonder stroom enzo. Ook de toiletten waren van een twijfelachtige kwaliteit. Het door de beheerder vinden van een dode rat in de riolering zegt genoeg!
2020
corona…
2021
Van zaterdag 18 op zondag 19 december is de opslagloods van Miguel Pro waterscouting Arnhem gezonken. alle bootmaterialen, gereedschap en tenten liggen nu op 4 meter diepte. Dit is natuurlijk vreselijk nieuws. onze leden kunnen nu niet aan hun zeilboot klussen om van de zomer weer lekker te kunnen zeilen. Dinsdag 28 december zal de loods worden geborgen. Dit zal verzekeringswerk zijn. Maar een groot deel van de schade is niet gedekt. Aankomende zomer gaan we met onze leden naar Nawaka 2022, een kamp voor ruim 4000 deelnemers. Ook dit dreigt niet te kunnen doorgaan, doordat kookmateriaal en tenten waarschijnlijk onherstelbaar beschadigd zijn. We hebben een donatie actie gestart waarop duizenden euro’s zijn binnengekomen.
2022
De herstelwerkzaamheden aan Bak O (’t Lijntjeshuis’) gaan verder in 2022. De schade aan tenten en zeilen viel uiteindelijk mee. Er is wel veel opgeruimd en spullen die we niet gebruikten zijn weg gegooid. Een duikteam heeft drijvers met stikstof aangebracht onder Bak, om de tabiliteit te bevorderen O. Dit jaar zijn we met een leuke delegatie naar het Nawaka gegaan op Scoutinglandgoed in Zeewolde. De Vikingen en Wilde Vaart hebben een leuk kamp gehad.
2023
Dit voorjaar stond in het teken van het opknappen van de Orca. Onze buurman van Scheepsreparatiebedrijf Arnhem (voormalige Misti) boodt aan om het onderwaterschip van de Orca kaal te halen in hun droogdok. Dit jaar stond ook in het teken van de Wereld Jamboree twee leden onze growep zijn daar ook naartoe geweest (Martijn Pas en Merlijn Kiezenberg). Het was er bloedheet en na 1 week werd het hele evenement geëvacueerd naar Seoul vanwege een Typhoon. De Robben zijn op weekend geweest en de Scouts en WV zijn samen op rondreis door Friesland geweest.