Miguel Pro in de Arnhemse Koerier

Miguel Pro in de Arnhemse Koerier

Onlangs is bestuurslid Martijn van de Spreng geïnterviewd voor een artikel in de Arnhemse Koerier en op de website van de gemeente Arnhem.

Lees het volledige artikel hier: http://www.arnhem.nl/content.jsp?objectid=114664

 

Ontspanning op het water

23-05-2011 – Vrijwilliger bij Waterscouting Miguel Pro

Het jaar 2011 is het Europees Jaar van het Vrijwilligerswerk. Om dit te vieren, zetten we regelmatig een vrijwilliger in de schijnwerpers. Deze week is dat Martijn van de Spreng (36), ooit zelf jeugdlid en nu al een aantal jaren bestuurslid bij Miguel Pro Waterscouting in Arnhem.

Miguel Pro heeft 70 leden en er zijn 15 vrijwilligers actief. Wat Martijn doet? ‘Zorgen dat vrijwilligers alle middelen hebben om lekker te kunnen draaien, de kampen geregeld zijn en de boten onderhouden worden. En natuurlijk de komende verhuizing’. Martijn is daar ruim een dag in de week mee bezig en dat heeft hij er graag voor over. ‘Ik heb zelf een commercieel ICT bedrijf, dit is mijn ontspanning en een manier om iets terug te doen.’

Lijntje los en gáán

‘ Wat zo leuk is aan waterscouting? We hebben een heel avontuurlijk programma voor de jeugd. In de zomer gaan ze wekelijks het water op, zeilend met een Lelievlet of een Schouw. Tussen het zeilen, roeien en wrikken door is het lekker luieren en verhalen vertellen. De staf zorgt voor de veiligheid. Vaak op de achtergrond, maar dat is afhankelijk van de leeftijd van de leden. De groepen gaan nog een paar weekenden weg, naar de plassen bij Giesbeek of De Byland. En er zijn natuurlijk zomerkampen, in Friesland of in de buurt van Roermond. Dan worden de tenten en kookspullen in de boot geladen, lijntje los en gáán.’

In de winter schuren en krabben

‘ Vergeleken met andere scoutinggroepen zijn we best een vrije club. We zijn niet zo strak geregeld. De kinderen moeten gewoon plezier hebben, maar wel met respect voor het materiaal. Iedereen helpt de boten onderhouden. In de winter schuren en krabben, zodat er in de zomer gevaren kan worden’.

‘ Het bijzondere aan de waterscouting is dat het echt een band schept. Een band die blijft. Dat merkten we bij ons 50-jarig jubileum in 2006. We kregen toen ontzettend veel reacties van oud-leden, zelfs een pakketje uit Amerika.’

Miguel Pro verhuist

Over een maand verhuist Miguel Pro naar een nieuwe plek, iets verderop. ‘Het voordeel’, vertelt Martijn, ‘is dat alle Vletten en Schouwen dan dichtbij het pand komen te liggen en iedereen makkelijk de boot op kan’. Voordat het zover is, moet er nog veel geregeld worden, ook door Martijn. Gesprekken met gemeenten en sponsors om ervoor te zorgen dat Miguel Pro een goede plek krijgt. En het waterplezier van jeugdgroepen als Bevers, Robben en Vikingen blijft bestaan.

Waterscouting Miguel Pro

Wil je de waterscouting ook eens proberen? Je kunt drie keer meedoen in een groep voordat je besluit om lid te worden. Met de Arnhem Card krijg je ook nog eens korting op je lidmaatschap.

Wil je vrijwilliger worden bij Miguel Pro Waterscouting? Ze zijn altijd op zoek naar enthousiaste mensen om de leiding te ondersteunen. Kijk op www.miguelpro.nlvoor meer informatie.